Odjeli i zbirke

Muzeologija

Podzbirka Muzeologija opseže 2657 dijapozitiva i nastala je u skladu s potrebama nastave u okviru kolegija Muzeologija na Studiju povijesti umjetnosti. Odgovornost za ovaj kolegij prof.dr. Ivo Maroević preuzeo je 1983. odmah po dolasku na istoimeni Odsjek. Za prve dvije stotina djiapozitiva imamo precizan popis nastao na profesorovoj mašini za pisanje. Zato jedan drugi dio nismo još uopće uspjeli tematski identificirati.

Podosta je presnimki iz muzeološke literature, posebno onih koje svjedoče o povijesti nastanka zbirki i izlaganja. No, postoje čitave serije snimaka koje je profesor sam načinio na stručnim putovanjima po Japanu, Nizozemskoj, Njemačkoj, Kanadi, Makedoniji itd. Naravno da se većina dokumentiranih muzeja promijenila danas u 21. stoljeću, no dijapozitivi mogu poslužiti upravo za usporedbu sa suvremenim stanjem.

Posebno su zanimljive serije snimaka nastale na našim velikim tematskim izložbama kao što su Izložba o Keltima, Riznica Zagrebačke katedrale (Klovićevi dvori), Izložba o Maksimiru (HPovM) i Ilirski pokret (MUO). Ova podzbirka na svoj način otkriva i profesorove osobne naklonosti u smislu vrsta muzeja. Nema sumnje da su muzeji na otvorenom bili vrsta koja ga je njaviše zanimala i stoga je načinio mnogo snimaka za nastavu u njima - od Etno-sela Kumrovec preko nizozemskih i njemačkih primjera pa sve do Wickaninnish interpretativnog centra u Kanadi.

Pogledaj predmete iz zbirke