Odjeli i zbirke

Zaštita spomenika

Podzbirka Zaštita spomenika najveća je i opseže 3601 diapozitiva, no i među njima ima onih koje ćemo morati dodatno istraživati. Podzbirka je nastala tijekom razvijanja nastave na istoimenom kolegiju za kojeg je prof.dr. Ivo Maroević također preuzeo odgovornost već 1983. No, to mu nije bilo teško obzirom da se prije dolaska na Filozofski fakultet aktivno bavio zaštitom spomenika i radio, pa i vodio Hrvatski restauratorski zavod. Nagađamo da su pojedine serije snimaka nastale i kao studentski radovi.

Jako je puno dijapozitiva nastalo presnimanjem iz stručne literature. No, još je i više onih nastalih na brojnim profesorovim stručnim putovanjima, mahom vezanim uz djelovanje ICOMOS-a, ali i Arbeitskreis-a für Hausforschung. Potonjima pripadaju serije vezane uz mađarski Budim i Gorsium (arheološki park), njemački Krems i Schwäbisch, austrijski Schwallenbach itd. Ističemo i seriju snimaka koja dokumentira izgled i uređenje francuskog dvorca Goutelas.

Prostor nekadašnje Jugoslavije, a na kojem je prof.dr. Ivo Maroević godinama djelovao, zastupljen je u ovoj podzbirci serijom snimaka s Cetinja, Centra za kulturu Kotora (u obnovljenoj povijesnoj zgradi), iz slovenske Radovljice te kosovske Peći i Prizrena.

Hrvatski su primjeri zaštite spomenika, naravno, također prisutni, no posebna je važnost dana primjerima iz Zagreba (kurije na Kaptolu, Dverce, Opatovina itd), Crkvi Bl. Uznesenja Marijina u Remetama te kompleksu Medvedgrada i njegovoj kapeli Sv. Filipa i Jakova.

Pogledaj predmete iz zbirke