Upravljanje zbirkom

Fizička zaštita zbirke

Osim najstarijih dijapozitiva koji su bili izdvojeni u drvenoj ladici, ostatak zbirke nalazio se pohranjen u specijaliziranim plastičnim kutijama i to u profesorovoj sobi, a u kojoj nekada nije bilo moguće regulirati toplinu. Danas je situacija drugačija. Sustav grijanja i rashlađivanja omogućuje veću konstantnost temperature, a time i vlage koja je najbitniji element u očuvanju dijapozitiva. Primjerke smo iz plastičnih kutija prebacili u specijalne bezkiselinske kartonske kutije koje držimo zatvorene u ormaru i na taj način dodatno štitimo od dnevnog svjetla i prašine. Jedino nam preostaje nabaviti specijalizirane košuljice za čuvanje zasebno svake staklene ploče prema pravilima baštinske struke

Digitalizacija

Poradi zaštite, odnosno smanjenja mehaničkog rukovanja dijapozitivima, ali i poradi komuniciranja javnosti tijekom 2013. započeli smo projekt digitalizacije koji je obuhvatio čitav fundus.

 

Dokumentacijska obrada


Paralelno sa skeniranjem išla je, tamo gdje bilo moguće zbog dovoljnog broja podataka, osnovna dokumentacijska obrada. Što se nje tiče, podzbirka Muzeologija (M) obrađena je u opsegu od 903 primjeraka, Urbanističke teme (UT) 914, a Zaštita spomenika (ZS) u opsegu od 1996. Kod obrade vizualne građe, dobro je poznato, najzanimljivije je odrediti sadržaj – što je snimljeno.

Zanimljivo je kako je profesor Maroević za tu podatkovnu kategoriju sam razvio pomagalo – klasifikaciju pojmova kojima je opisivao/indeksirao sadržaj dijapozitiva. Na ovom mjestu teško je ne spomenuti slučaj početka razvoja glasovitog Art and Architecture Thesaurus-a. Grudu snijega koja je rezultirala ovim uspješnim projektom kontroliranog nazivlja zakotrljala je Dora Crouch, povjesničarka arhitekture i profesorica na Rensselaer Polytechnic Institute u Troyu, New York. Ona je željela doskočiti problemima pronalaska i pripreme dijapozitiva za svoja predavanja i okupila je 1979. tim arhivista, knjižničara i kustosa grafičkih zbirki kako bi razvili kontrolirani rječnik za Universal Access System for Slides (UAS). Tako je počeo razvoj AAT-a. Profesor Maroević razvio je samo internu klasifikaciju za indeksiranje svojih dijapozitiva, no zato je dao svoj doprinos zajednici vodeći projekt Dokumentacija i klasifikacija muzejskih i galerijskih predmeta 1981-1983 (Muzeologija 25).