Profesor Ivo Maroević

Prof. dr.sc. Ivo Maroević (1937 – 2007) počeo je raditi na Filozofskom fakultetu u svojstvu izvanrednog profesora na Odsjeku za povijest umjetnosti 1983. godine. Bio je zadužen za nastavu u okviru kolegija Muzeologija te Zaštita spomenika. Kasnije izvodi nastavu i na izbornom kolegiju Urbanističke teme. No, odmah po dolasku i s iskustvom predavača na Poslijediplomskom studiju bibliotekarstva i informacijskih znanosti, zalaže se za osnutak zasebne Katedre za muzeologiju (1984) unutar Odsjeka za informacijske znanosti te za uspostavu studija muzeologije unutar spomenutog Odsjeka (1986). Po osnutku studija muzeologije održava nastavu u okviru kolegija Uvod u muzeologiju te Zaštita muzejskih zbirki.

Tijekom gotovo četvrt stoljeća nastavnog djelovanja na dva odsjeka prof.dr.sc. Ivo Maroević prikupio je znatnu vizualnu građu, mahom dijapozitive. Sam je prepoznao vrijednost i iskoristivost ovog fundusa i inicirao Pilot projekt digitalizacije i dokumentacije vizualne građe u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta Zaštita i komuniciranje kulturne baštine u Hrvatskoj.

Nakon njegove smrti pridodali smo ovom fundusu značenje vrijedne baštine u obliku Zbirke Maroević i posvetili se njezinoj obradi, digitalizaciji te komunikaciji javnosti.